21 grudnia 2023

NAJLEPSZE AUSTRIACKIE VANILLEKIPFERL SĄ …. W KŁOBUCKU,  A NAJBARDZIEJ LUBIMY JE… W ADWENCIE  I W CZASIE BOŻEGO NARODZENIA

Waniliowe kruche rogaliki maślane – Vanillekipferl – to w Austrii przysmak adwentowy
i świąteczny. Należą one do tradycyjnych wypieków wiedeńskich ciastkarzy – Zukerbäcker.

Legenda mówi, że pomysł na ich kształt – półksiężyca – pochodzi jeszcze z czasów słynnej Bitwy pod Wiedniem w roku 1683, a służyć miały jako słodki  i radosny symbol pokonania potęgi osmańskiej.

W tym roku po raz pierwszy wykonali je uczennice i uczniowie Zespołu Szkół Nr 2 w Kłobucku, gdzie powstało ostatnio Młodzieżowe Koło Towarzystwa Polsko-Austriackiego.

Z wielu oryginalnych przepisów wybrano wersję z dodatkiem mielonych orzechów włoskich. Nadawanie formy tym wyjątkowym mini-rogalikom wymagało dużo zręczności.

Waniliowy zapach wprowadził wszystkich w nastrój Świąt Bożego Narodzenia i pozwolił wybrać się w podróż kulinarną do Austrii, gdzie tak wspaniałymi przysmakami słynie każdy Christkindlmarkt.

Kulinarne warsztaty wypieku austriackich Vanillekipferl przygotowały
i przeprowadziły:pani mgr inż. Karolina Kubicka – wicedyrektor wraz z panią mgr Elżbietą Ptak-Gmyrek, germanistką i opiekunką Młodzieżowego Koła TPA.

Opracowanie: częstochowski oddział Towarzystwa Polsko-Austriackiego