NAJLEPSZE AUSTRIACKIE VANILLEKIPFERL SĄ …. W KŁOBUCKU, A NAJBARDZIEJ LUBIMY JE… W ADWENCIE I W CZASIE BOŻEGO NARODZENIA
Waniliowe kruche rogaliki maślane – Vanillekipferl – to w Austrii przysmak adwentowy
i świąteczny. Należą one do tradycyjnych wypieków wiedeńskich ciastkarzy – Zukerbäcker.
Legenda mówi, że pomysł na ich kształt – półksiężyca – pochodzi jeszcze z czasów słynnej Bitwy pod Wiedniem w roku 1683, a służyć miały jako słodki i radosny symbol pokonania potęgi osmańskiej.
W tym roku po raz pierwszy wykonali je uczennice i uczniowie Zespołu Szkół Nr 2 w Kłobucku, gdzie powstało ostatnio Młodzieżowe Koło Towarzystwa Polsko-Austriackiego.
Z wielu oryginalnych przepisów wybrano wersję z dodatkiem mielonych orzechów włoskich. Nadawanie formy tym wyjątkowym mini-rogalikom wymagało dużo zręczności.
Waniliowy zapach wprowadził wszystkich w nastrój Świąt Bożego Narodzenia i pozwolił wybrać się w podróż kulinarną do Austrii, gdzie tak wspaniałymi przysmakami słynie każdy Christkindlmarkt.
Kulinarne warsztaty wypieku austriackich Vanillekipferl przygotowały
i przeprowadziły:pani mgr inż. Karolina Kubicka – wicedyrektor wraz z panią mgr Elżbietą Ptak-Gmyrek, germanistką i opiekunką Młodzieżowego Koła TPA.
Opracowanie: częstochowski oddział Towarzystwa Polsko-Austriackiego