6 kwietnia 2023

„Wielkanoc po austriacku”

Radomski Oddział Towarzystwa Polsko Austriackiego  realizuje już 28 lat – zgodnie  ze statutem  – różne przedsięwzięcia związane z szeroko rozumianą kulturą Austrii .  Są to spotkania z historią i literaturą austriacką, konkursy wiedzy o Austrii, spotkania poświęcone znanym  kompozytorom, jak też dynastii  Habsburgów,  podróże w ciekawe regiony  Austrii, ale także  po naszym kraju…. śladami Habsburgów .

W kręgu zainteresowań są także zwyczaje  i tradycje. W związku ze zbliżającymi się Świętami Wielkiej Nocy członkowie radomskiego TPA zorganizowali spotkanie: „Wielkanoc po „ Austriacku ”.

Przygotowano   aranżację stołu z charakterystycznymi dla kultury austriackiej ozdobami i potrawami wielkanocnymi.  Ponadto w krótkich filmikach zaprezentowano  tradycje  wielkanocne  kilku krajów  związkowych  takich jak:  Styria (Graz) ,  Karyntia (Klagenfurt), Ziemia Salzburska (Salzburg), Tyrol  ( Innsbruck), czy Wiedeń, gdzie jest  jak zwykle  największy Wielkanocny Jarmark  przed  pałacem  Schonbrunn , wokół którego można spotkać około 70 wystawców sprzedających m.in. wielkanocne dekoracje, kulinarne specjały, czy przepiękne rzemiosło z różnych zakątków Austrii.

Podróże kształcą!  Członkowie TPA oraz zainteresowani sympatycy Austrii poznają w ten sposób kulturę, obyczaje  tego kraju .  Znamy je również  z kontaktów z Austriakami, czy też od  przyjaciół  mieszkających w Austrii , w tym także od naszych rodaków, którzy chętnie opowiadają o kulturze, historii i życiu w Wiedniu, lub też w innych krajach związkowych Austrii, zwykle na swoich blogach  internetowych.

Świąteczny nastrój – Niedziela Wielkanocna to jeden z najradośniejszych dni  w roku.

Jak wygląda w Austrii?

Otóż Austriacy świętują w rodzinnym gronie. Niedziela Wielkanocna poprzedzona jest długim czasem Wielkiego Postu.  Już wtedy można spotkać  Jarmarki Wielkanocne, na których można dostać rzeczy niezbędne dla przygotowania świąt . Sprzedawane są  ręcznie  wykonane dekoracje. Nie brakuje smakowitych potraw  oraz  upominków i słodyczy dla dzieci . Największym powodzeniem cieszą się jajka z czekolady. Austriackie pisanki pokryte motywami kwiatowymi lub religijnymi.

Śniadanie w Niedzielę  Wielkanocną składa się  z mięs (głównie baraniny) i jaj. Nim jednak jajka zostaną zjedzone…. koniecznie trzeba się nimi  „postukać”. Wygrywa ten , w  którego ręku  jajko  nie zostanie uszkodzone. Z potraw ulubionymi są:   tradycyjna   sałatka ziemniaczana i pyszne placki ziemniaczane  . Ze słodkości obowiązkowo musi być na stole wielkanocnym puszysta baba drożdżowa z rodzynkami („ Karntner Reidling”). Ten słodki przysmak z ciasta drożdżowego może być też upleciony i uformowany w kształcie dużego rogala. Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć słodyczy. Króluje strudla z malowanym jajkiem. Jest też dużo piwa warzonego  na tę okazję a po południu tradycyjny tort, strucla jabłkowa „Gotenstrutz”  i kawa.

W całej Austrii od Wielkiego Czwartku do pierwszego dnia Świąt po wsiach i miasteczkach chodzą chłopcy i hałasując drewnianymi  kołatkami  lub dzwoneczkami  zastępującymi  dźwięki dzwonów, które milkną w  Wielki Czwartek ( Grundonnerstag ) .  W tym dniu obowiązkowo trzeba zjeść coś zielonego.   Zwyczajowo jada się wtedy  potrawy ze szpinakiem.  Ponadto w tym czasie młodzi ludzie jako symbol  kończącego się postu  ubierali się na zielono.

Wielki Piątek jest  obchodzony jako dzień postu i żałoby . W tym dniu dominuje cisza. Wykonuje się tylko najważniejsze prace,  a dzieci nie mogą głośno i wesoło się bawić. W  Wielki Piątek spożywa się najczęściej ryby. Wieczorem tak  jak w Polsce,  w kościele odbywają  się misteria pasyjne  upamiętniające śmierć Chrystusa na Krzyżu.

W Wielką Sobotę święci się,  podobnie  jak w Polsce pokarmy wielkanocne. Ten zwyczaj też niewiele różni się od polskiego.

W Wiedniu, jak również w innych miastach Austrii organizuje się Muzyczne Festiwale Wielkanocne  „ Osterklang”,  na których prezentowane są utwory muzyki pasyjnej  i  kontemplacyjnej  od baroku po czasy współczesne.

Relacja: Irena Szcześniak – Prezes TPA

Zdjęcia: Roman Cebula