„Wielkanoc po austriacku”
Radomski Oddział Towarzystwa Polsko Austriackiego realizuje już 28 lat – zgodnie ze statutem – różne przedsięwzięcia związane z szeroko rozumianą kulturą Austrii . Są to spotkania z historią i literaturą austriacką, konkursy wiedzy o Austrii, spotkania poświęcone znanym kompozytorom, jak też dynastii Habsburgów, podróże w ciekawe regiony Austrii, ale także po naszym kraju…. śladami Habsburgów .
W kręgu zainteresowań są także zwyczaje i tradycje. W związku ze zbliżającymi się Świętami Wielkiej Nocy członkowie radomskiego TPA zorganizowali spotkanie: „Wielkanoc po „ Austriacku ”.
Przygotowano aranżację stołu z charakterystycznymi dla kultury austriackiej ozdobami i potrawami wielkanocnymi. Ponadto w krótkich filmikach zaprezentowano tradycje wielkanocne kilku krajów związkowych takich jak: Styria (Graz) , Karyntia (Klagenfurt), Ziemia Salzburska (Salzburg), Tyrol ( Innsbruck), czy Wiedeń, gdzie jest jak zwykle największy Wielkanocny Jarmark przed pałacem Schonbrunn , wokół którego można spotkać około 70 wystawców sprzedających m.in. wielkanocne dekoracje, kulinarne specjały, czy przepiękne rzemiosło z różnych zakątków Austrii.
Podróże kształcą! Członkowie TPA oraz zainteresowani sympatycy Austrii poznają w ten sposób kulturę, obyczaje tego kraju . Znamy je również z kontaktów z Austriakami, czy też od przyjaciół mieszkających w Austrii , w tym także od naszych rodaków, którzy chętnie opowiadają o kulturze, historii i życiu w Wiedniu, lub też w innych krajach związkowych Austrii, zwykle na swoich blogach internetowych.
Świąteczny nastrój – Niedziela Wielkanocna to jeden z najradośniejszych dni w roku.
Jak wygląda w Austrii?
Otóż Austriacy świętują w rodzinnym gronie. Niedziela Wielkanocna poprzedzona jest długim czasem Wielkiego Postu. Już wtedy można spotkać Jarmarki Wielkanocne, na których można dostać rzeczy niezbędne dla przygotowania świąt . Sprzedawane są ręcznie wykonane dekoracje. Nie brakuje smakowitych potraw oraz upominków i słodyczy dla dzieci . Największym powodzeniem cieszą się jajka z czekolady. Austriackie pisanki pokryte motywami kwiatowymi lub religijnymi.
Śniadanie w Niedzielę Wielkanocną składa się z mięs (głównie baraniny) i jaj. Nim jednak jajka zostaną zjedzone…. koniecznie trzeba się nimi „postukać”. Wygrywa ten , w którego ręku jajko nie zostanie uszkodzone. Z potraw ulubionymi są: tradycyjna sałatka ziemniaczana i pyszne placki ziemniaczane . Ze słodkości obowiązkowo musi być na stole wielkanocnym puszysta baba drożdżowa z rodzynkami („ Karntner Reidling”). Ten słodki przysmak z ciasta drożdżowego może być też upleciony i uformowany w kształcie dużego rogala. Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć słodyczy. Króluje strudla z malowanym jajkiem. Jest też dużo piwa warzonego na tę okazję a po południu tradycyjny tort, strucla jabłkowa „Gotenstrutz” i kawa.
W całej Austrii od Wielkiego Czwartku do pierwszego dnia Świąt po wsiach i miasteczkach chodzą chłopcy i hałasując drewnianymi kołatkami lub dzwoneczkami zastępującymi dźwięki dzwonów, które milkną w Wielki Czwartek ( Grundonnerstag ) . W tym dniu obowiązkowo trzeba zjeść coś zielonego. Zwyczajowo jada się wtedy potrawy ze szpinakiem. Ponadto w tym czasie młodzi ludzie jako symbol kończącego się postu ubierali się na zielono.
Wielki Piątek jest obchodzony jako dzień postu i żałoby . W tym dniu dominuje cisza. Wykonuje się tylko najważniejsze prace, a dzieci nie mogą głośno i wesoło się bawić. W Wielki Piątek spożywa się najczęściej ryby. Wieczorem tak jak w Polsce, w kościele odbywają się misteria pasyjne upamiętniające śmierć Chrystusa na Krzyżu.
W Wielką Sobotę święci się, podobnie jak w Polsce pokarmy wielkanocne. Ten zwyczaj też niewiele różni się od polskiego.
W Wiedniu, jak również w innych miastach Austrii organizuje się Muzyczne Festiwale Wielkanocne „ Osterklang”, na których prezentowane są utwory muzyki pasyjnej i kontemplacyjnej od baroku po czasy współczesne.
Relacja: Irena Szcześniak – Prezes TPA
Zdjęcia: Roman Cebula